“Ervaringen zul je nooit voor niets krijgen!”

25/11/2014 - door Peter Loef

Deze quote van Oscar Wilde heeft meerdere betekenissen: ‘Ervaring opdoen, daar moet je wél iets voor doen.’ Een andere is dat je ervaring niet zomaar krijgt, je krijgt het met een reden.

De laatste jaren heb ik goed nagedacht over mijn leven en over mijn carrière. Misschien is dit wel de midlifecrisis waar iedereen het over heeft. Het is maar net hoe je er mee om gaat. Je kunt spijt hebben van de keuzes die je hebt gemaakt of je kunt er naar kijken door jezelf en de situatie proberen te begrijpen en er van te leren.

Ik heb veel geleerd over mijn houding en mijn gedrag en daarbij ook de invloed hiervan op mijzelf en op die van mijn directe omgeving. Ik weet door de ervaringen die ik heb opgedaan steeds beter wat écht belangrijk voor mij is. Ik leef inmiddels heel bewust. Heb ik dan geen plezier gehad in wat ik allemaal heb gedaan? Jazeker wel. Alleen ben ik door niet af en toe bij mijn ontwikkeling stil te staan, mij minder bewust geweest van mijn valkuilen en de mogelijke gevolgen daar van.

Mijn advies aan iedereen is zo af en toe stil te staan bij wie hij is. Zichzelf de vraag te stellen of hij nog steeds die dingen doet die hij leuk vindt en dat op een manier doet die voor hem en zijn omgeving de beste manier is. Is dat niet zo, dan levert dit een energielek op. Energieverlies gaat ten koste van de kwaliteit waarmee je de dingen doet en nog belangrijker het gaat ten koste van jezelf. Hiermee is niemand gebaat, jijzelf niet, jouw omgeving niet en ook jouw werkgever of opdrachtgever niet.

Portee van het verhaal: ‘Buiten winnen begint binnen!’, zeg maar. Bewust zijn van uzelf, in uw kracht zitten en met plezier de dingen doen die u doet is belangrijk. Het heeft een positieve invloed op uw instelling, uw voorstelling van zaken, uw gedrag en op het bereiken van gestelde doelen. U kijkt op een andere manier naar de dingen die gebeuren. Bijvoorbeeld in tijden van crisis denkt u makkelijker in kansen dan in bedreigingen.

Ik heb drie fantastische kinderen, een warme familie, fijne vrienden en een prachtige carrière. Ik heb veel ervaring en veel mensen en organisaties een stap verder in hun ontwikkeling kunnen brengen. Daarbij heb ik interessante mensen ontmoet, ben op mooie plekken op de wereld geweest en heb veel over mensen, organisaties en over mijzelf geleerd. Al die ervaring zet ik nu via mijn onderneming in om anderen daar hun voordeel mee te laten doen. Ik ben er van overtuigd dat als we er allemaal naar streven die dingen te doen waar we plezier aan beleven en ons tegelijkertijd bewust zijn van onze houding en gedrag en het effect daarvan op onszelf en op dat van anderen, de wereld er anders uit gaat zien. Meer persoonlijke ontwikkeling, minder kosten voor zorg, hogere productiviteit, meer rendement, meer innovatie, meer begrip en nog vele andere goede dingen meer en vervelende dingen minder.

Peter Loef, november 2014

Reacties
blog comments powered by Disqus